In Memoriam: Antti Holopainen 1947-2022

5.10.2022


Joukostamme on poistunut merkittävä henkilö. Antti Holopainen nukkui pois pitkäaikaisen sairauden seurauksena sunnuntaina 2.10.2022 kotonaan läheistensä ollessa läsnä. Antin tunteneet työtoverit ja yhteistyökumppanit suru-uutinen tavoitti laajemmin keskiviikkona. Ajatuksemme kulkeutuvat Antin perheen ja lähipiirin pariin tunnelman ollessa epäuskoinen.

Antti oli Päihdelääketieteen yhdistyksen kunniajäsen ja toimi pitkään yhdistyksen puheenjohtajana, sekä erityispätevyystoimikunnassa.

Antti teki paljon töitä ja hän oli myös poliittisesti aktiivinen. Hänen työskentelynsä keskiössä oli heikoimmassa asemassa olevien oikeuksien puolustaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Antin omistautuneisuudesta työlleen kertoo hyvin tarina, jonka mukaan nuorempi kollega kerran soitti Antille neuvoa kysyäkseen: ”Onko huono hetki?”, johon Antti vastasi: ”Ei, olen tässä Finlandia-hiihdossa, mutta tässä on pitkä alamäki, kysy vaan.”.

Antin rooli suomalaisen päihdehoidon kehittämisessä on kiistaton. Hän työskenteli haittoja vähentävien toimien ja terveysneuvontatyön edistämiseksi ja oli merkittävässä roolissa opioidiriippuvuuden korvaushoidon käynnistymisessä Suomessa.

Antti kunnioitti niitä, jotka kunnioittivat hoitamiaan henkilöitä. Oman päihdelääkärin urani alussa Antti toimi roolimallina, innoittajana ja mahdollistajana. Väitän, että ilman Antin kaltaisia esikuvia olisi inhimillisiä päihdelääkäreitä Suomessa vähemmän. Kiitos sinulle Antti, ja hyvää matkaa.


Jonna Levola

PÄLY hallituksen puheenjohtaja